Pad Thai

JenniferRecept

Vem saknar inte Pad Thai paradrätten från Thailand? Jag saknar ofta Thailändsk mat, det är något fantastiskt med den. Som att kärlek i de små familjerestaurangerna skapar magi med maten. Fantastiskt! Så därför kommer här ett enkelt recept av Pad Thai, lite försvenskad.

Ingredienser 2-3 portioner.
Kyckling 500g
Bönpasta (smal) 150g
Grönsaker totalt 300g
Exempelvis: Paprika, salladslök, böngroddar och morötter
Kokosmjölk 1,5dl
Vitlök 2 stora klyftor
Chiliflakes, eftersmak
Salt och peppar
Naturella nötter 40g
Lime 1-2st

Börja med att steka strimlad kyckling med salt och peppar. Fräs sedan finhackad/pressad vitlök med chiliflakes i oliv- eller kokosolja. Tillsätt grönsakerna och eventuellt lite med olja, fräs de mjuka och avsluta med att tillsätta kokosmjölken. Koka pastan. Blanda ner kycklingen och pastan i grönsaksblandningen. Under tillagningstiden dela lime och finhacka nötterna. Lägg upp på tallrik och pressa lime och strö nötter över. Här får du delar av alla näringsämnen.

Tips! Om du väger maten så blanda inte i bönpastan, då är det svårt att veta om du får den mängd du ska ha av exempelvis kyckling och bönpasta. Är du väldigt noggrann så blandar du inte heller ner kycklingen i grönsakerna.

Trevlig helg! <3 /J

Vegansk kola

JenniferInspiration, Recept

Hon gör det igen den där Renée! Hur fantastiska kan recept vara?! En vegansk kola som man kan tro hör bäst hemma kring jul men hemma hos oss går den att äta när som helst!

Ingredienser för en massa kola minst 25 stycken
200 ml Raw Kokosolja
2,5 dl Kokossocker
1 dl Raw Agave Naturell (Sirap)
4 msk Coconut Butter (Kokossmör)
1 nypa Himalayan Crystal Salt
2 nypor Äkta Vaniljpulver
3 msk Hasselnötter, grovt hackad (i originalreceptet är det 2 msk mandel och 2 msk gojibär)

Smält kokosoljan i en tjockbottnad kastrull och tillsätt kokossocker och agave. Rör hela tiden ordentligt i botten (risk för att det bränner fast annars). Tillsätt kokossmör, vaniljpulver och salt (du kan ställa burken i en kastrull med varmt vatten för att lättare få ut kokossmöret). Låt puttra tills kolan når 118-120 grader eller tills den släpper från kastrullens botten – jag gjorde kultricket och det blev perfekt. Häll sedan ut kolan på bakplåtspapper (eller underlägg av silikon) och strö över hasselnötterna eller din valda topping. Låt stelna och skär sedan i rutor eller längder.

Kultricket* häll en lite av kolan i ett glas med kallt vatten och testa konsistensen på kolan – då kan du också välja den konsistens som du gillar.

Jag hoppas att ni vågar testa – vanlig kola anses av många vara svårt att göra men detta recept var väldigt enkelt. Vad mer önskas än recept som är enkla och dessutom bättre för kroppen och knoppen?!

*På bilden ser ni även en hemmagjord pralin. Den kommer jag inte ihåg hur jag gjorde…men den blev inte så god som tänkt – så håll er uppdaterade för det kommer någon ny variant vartefter.

Love J.

Fryst chokladfudge

JenniferInspiration, Recept

Jag testade att göra ett recept från en bekant som gör massa härliga recept på nyttiga produkter. Receptet är med lite korrigering på grund av lathet och att jag är besatt av Barbells hasselnötskräm – men oj så goda de blev!

Börja med att mixa pumpafrön och havregryn till ett mjöl. Tillsätt övriga ingredienser och mixa tills det blir en jämn massa. Tryck sedan ut massan i en matlåda (jag hade bakplåtspapper i botten). Detta blir som en brownie som även går att använda som kakbotten.

Ingredienser till brownien
1 dl pumpafrön
1 dl havregryn
2-3 msk kakao (du väljer efter smak och du kan använda raw kakao eller “vanlig”)
3 msk jordnötssmör
8 färska dadlar
Kaffe (efter smak)
nypa salt (efter smak)

Du toppar sedan browniemassan med Barbells hasselnötskräm och strör över flingsalt. In i frysen i någon timme och dela i mindre bitar. Det går sedan att förvara i frysen för tillfällen när suget är igång.

Toppning
Barbells hasselnötskräm
Flingsalt

Hoppas det smakar! /J<3

Kyckling i sojasås toppat med knaperstekt bacon

JenniferInspiration, Recept

Vi var på middag hos våra fina vänner för ett tag sedan och blev bjudna på denna fantastiska middag. Jag älskar när vi dela recept med varandra och att det är som en ny hobby för alla nu när vi blivit vuxna. Detta är i alla fall en favorit hos oss nu.

Sätt ugnen på 175 grader och lägg ut kycklingen i en ugnsform, salta och peppra. Dela baconen i små bitar, jag klippte den – det är så enkelt då och det kan åka direkt ner i stekpannan. Stek baconen till den önskad konsidens, vi gjorde den inte helt knaperstekt eftersom att den ska in i ugnen också. Under tiden så reder du såsen, den ska koka lite. Häll sedan såsen över kycklingen, strö över bacon och toppa sedan med riven ost. Grädda i ugnen i 35-45 minuter beroende på hur stora dina kycklingfiléer är – viktigt att du ser till att kycklingen är klar.

Ingredienser för ca 4 portioner
900gram kyckling
salt och peppar

Sås
4 dl créme fraiche
2 hönsbujongtärningar
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk senap (valfri efter smak)
2 msk kinesisk soja

Garnering
200 gram bacon (går att använda kalkonbacon)
1 dl riven ost

Går att servera med ris, pressad potatis eller vad som nu önskas. Extra gott blir det med en stor sallad som tillför mycket näring.

Smaklig måltid och ha en fin start på veckan! /J<3

Lax med bladspenat och pestotäcke

JenniferRecept, Vardag

Idag gjorde vi ett fantastisk middag bestående av lax med bladspenat och pestotäcke. Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att täcka en ugnsform med bladspenat och lägg sedan på laxen. Blanda créme fraîche, fetaost, pesto (vi använde basilika) vitlök, salt och peppar och bred sedan ut det över laxen. Sätt in i ugnen och servera tillsammans med ris.

Ingredienser 2-3 portioner
4 st laxfiléer
65 g bladspenat
3 dl créme fraiche
1 st vitlöksklyfta
1/2 burk pesto
salt och peppar

Ris till servering.

Smaklig måltid! /J<3

Kyckling och wokgrönsaker i basilika- och chilisås serveras med bulgur

JenniferRecept

Jag älskar kyckling, det passar till allt och går att tillaga i oändligt med former!

Ingredienser till 4 portioner: 
Bulgur (portioner och tillagning enligt förpackning)
600gram kycklingfilé
600gram wokgrönsaker (färdig fryst eller val av egna grönsaker)
1 burk/förpackning krossade tomater (jag gillar mer passerade och det fungerar också)
1 gul lök
1 vitlök
1 kruka färsk basilika
salt
svartpeppar
1 röd chili
olivolja

Börja med att finhacka gul lök, vitlök och den röda chilin, stek i någon minut i stekpanna med olivolja.
Lägg sedan i kycklingen och låt den bryna innan du tillsätter krossade tomater och wokgrönsaker, hacka eller lägg i basilikan som den är och salta och peppra efter smak, låt sedan puttra i ca 20 min. Servera med bulgur i portioner och koktid enligt förpackning.

Hoppas att ni njuter! /J

Chokladmousse på avokado och banan

JenniferRecept

Ingredienser: 
1 avokado
1 banan
1 dl kakor
3 tsk äkta vaniljpulver
1 msk kokosolja
2 msk sötströ (går att utesluta)

Mixa alla ingredienser, låt stå i kylen 20-25min då den blir godare om den är välkyld.
Servera med kokosgrädde, vaniljkvarg eller bara så fantastisk som den är!

…kanske en alla hjärtans-dags dessert till din kärlek…
/J<3

 

Fullkornspasta med gröna ärtor- och avokadoröra serveras med räkor och fetaost

JenniferRecept, Your Evolution

Jag äter själv väldigt sällan men med en sambo som spelar fotboll så blir det ibland snabba pastarätter innan matchstart.
Perfekt när man vill att det ska gå fort och se till att man får i sig tillräckligt mycket så att man står sig under ett helt hårt träningspass. Perfekt måltid för er föräldrar som har aktiva tonåringar, protein, kolhydrater och bra fetter! Självklart kan du servera denna rätt med en stor grönsallad men vi var helt enkelt för lata för det.. 😉

Ingredienser till 4 portioner:
400gram fullkornspasta (beror på hur mycket du som person brukar äta)
300 gram räkor (frysta eller färska)
1 avokado
300gram gröna ärtor (frysta eller färska)
1 kruka färsk basilika
1 citron
salt
svartpeppar
50-100gram fetaost

Gör såhär:
Koka pastan enligt förpackning
Finhacka basilikan, blanda ner basilika, avokado, gröna ärtorna och juice från 1/2 citron mixa sedan tills det blir en slät röra, blanda ner salt och svartpeppar efter smak.
Låt pastan svalna och blanda ner röran och tillslut räkorna i pastan, toppa sedan med fetaost.

Smaklig måltid! /J

Havre- och blåbärsplättar

JenniferRecept, Your Evolution

Havre- och blåbärsplättar
2dl havregryn
1dl naturell keso
3st ägg
1tsk kanel
2dl blåbär
1/2 tsk vaniljpulver
kokosolja till stekning

Topping
vaniljkvarg

Blanda alla ingredienser, mosa blåbären så att de blir en del av smeten men mixa inte. Värm kokosoljan i stekpannan och lägg i ca 2msk skedar till varje plätt. Stek på medeltemperatur ca 3min per sida, och se till att den är ordentligt fast innan nu vänder. Toppa med blåbär och kvarg.

Perfekt till mysig söndag hemma i soffan! <3

Browniekaka

JenniferRecept



Browniekaka
3dl dadlar utan kärnor
2dl vatten
1 1/2dl hasselnötter
1dl kokosolja
2tsk malen kanel
2tsk malen kardemumma
1msk bakpulver
3msk kakao (jag kommer nog ta mer nästa gång så att det blir en chokladbomb ;). )
3dl bovetemjöl
2 äggulor
4 äggvitor

Koka dadlarna i vattnet på svag värme tills det blir en grötig massa, ungefär femton minuter.
Mixa nötter till mjöl, blanda ner alla torra ingredienser. Tillsätt sedan äggulorna och dadlarna och blanda på full effekt. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner i smeten.
Fördela smeten i en springform (jag hade 24cm) och grädda mitt i ugnen 25-30 minuter.

Topping – Chokladkräm
2 mogna bananer
4msk kakao
1dl hasselnötter
1dl vatten
en klick honung

Mixa nötterna ordentligt, mixa sedan allt tillsammans (ha gärna lite tålamod så att smeten blir slät).
Bred över kakan och toppa med kokos.

Hoppas att ni får en helg med en massa gottigt! <3