Vitamin D

JenniferInspiration, Your Evolution

Under en lunch i veckan satt jag och min kollega och pratade om vitaminer och mineraler. Efter en stund så kom vi fram till att det pratas mycket om vitamin D, och att vi i Sverige behöver fylla på med det. Varför behöver vi göra det och vad är vitamin D bra för?

Vitamin D är rent kemiskt en steroid som fungerar som ett hormon i våra kroppar. Detta betyder att vitamin D är nära släkt med våra könshormoner, testosteron och östrogen. Vitaminet fungerar genom att aktivera specifika receptorer (sinnesceller) i våra kroppar. Vi kan tillverka tillräckliga mängder av vitaminet i vår hud med hjälp av solen. Det är nämligen kolesterol i huden som omvandlas till detta viktiga vitamin när vi utsätts för solljus. Om man inte utsätts för solljus, som ex vi människor i Sverige – vissa delar av året, måste vi tillföra vitamin D genom kosten.

I vår kropp använder vi vitamin D till många saker, bland annat för immunförsvar, insulinfunktion och fortplantning. Huvudfunktion för vitaminet är att se till att det finns tillräckligt med kalcium i blodet.

Idag ligger många människor under rekommenderat dagsbehov. För att undvikga brist av vitaminet behöver vi dagligen ungefär 2 mikrogram vitamin D. Om du vill vara på den säkra sidan bör intaget vara mellan 5 och 10 mikrogram.

Vart hittar du då vitamin D? Endast i ett begränsat antal produkter hittar du aktivit vitamin D. Exempel är fet fisk och mjölkprodukter.

Jag hoppas att ni fått lära er något nytt och att ni får en fantastisk fredag!<3