Chiafrön

JenniferInspiration

Har du också blivit tokig i chafrön? Då är du inte ensam! Detta frö är hela världens superfrö, användbart till det mesta.
Varför är chiafrön nyttiga? Vad består de av? Finns det risker med att äta för mycket?

Chiafrön är oerhört näringsrika och endast två teskedar ger dig lika mycket Omega-3 som en normalstor laxskiva. Fröet innehåller mineraler som fosfor, järn, magnesium och kalcium. Magnesium och järn bidrar bland annat till att minska trötthet.

Tittar vi på kCal per 100 gram ligger Chiafrön på 520kCal/100 gram.
100 gram chiafrön ger 21 gram protein, 20 gram Omega-3 och 34 gram fibrer.

Fibrerna  i chiafrön är gelébildande vilket bidrar till att din blodsockernivå stiger långsammare. Chiafrön är också rika på antioxidanter, vilket bidrar till att stärka vårt immunförsvar.
Det kan ibland uppkomma diskussioner om hur mycket fett chiafrönen innehåller. Per 100 gram ligger det på ca 28 gram, där endast 3 gram är mättat fett. Övrigt fett består av fleromättat fett – Omega-3. Det finns otroligt mycket att lära sig om fett, men i detta fall kan vi konstatera att fetthalten ej är farlig.

Det finns många spekulationer kring att överdosering av chiafrön kan leda till olika sjukdomar eller t.ex övervikt. Fall finns där det uppstått en allergisk reaktion, dock är detta väldigt ovanligt.
Dosering per dag brukar man rekommendera till 15 gram.

I kommande inlägg finner du recept på vad du kan göra med Chiafrön. <3

Tips! Brödet på bilden innehåller bland annat Chiafrön..recept hittar du i tidigare inlägg..